Sofra dekorasyonu nasıl yapılır?
Sofra dekorasyonu, dekorasyonun en lezzetli alanı! Sofra dekorasyonu ve özellikle davet sofrası hazırlamak benim en sevdiğim şeylerden biri… Arkadaşlarımla uzun masalarda, keyifli bir sofra eşliğinde saatlerce vakit geçirmeye bayılırım. Bu yazımda “Sofra dekorasyonu nasıl yapılır?” ve “Davet sofrası nasıl kurulur?” sorularının cevabını vermeye çalışacağım. Bunun için de iki farklı sofra dekorasyonundan bahsedeceğim. Verdiğim ayrıntılardan sonra istediğiniz gibi bir sofra dekorasyonu yapmak tamamen size ve zevkinize kalmış!


Klasik yemek sofrası nasıl hazırlanır?
Sofra konusunda biraz takıntılıyım. Mesela sofra tasarımına geçmeden önce sofranın yer aldığı ortamdaki ayrıntılara mutlaka göz gezdiririm. Ne renkler var? Minderler ne renk? Duvarlar ne renk? Bunlara bakmak bana kullanacağım renklerle ve sofra ürünlerinin tarzıyla ilgili ilham verir.
Bu senenin trendi mavi renkli bone porselenleri çok severek kullanıyorum. Bone porselenin anlamı da şu arkadaşlar; daha ince, biraz daha saydam ve geçirgen. Masa örtüsünde keten kumaşları seviyorum. Sofra dekorasyonumda masa örtüsünü keten tercih ettiğimde peçete olarak da keten peçete tercih ediyorum. Davet sofrası kurarken ben, peçetelerimi genelde önce üçgen yapıp sonra peçete halkasından geçiriyorum. Bu model her zaman hoşuma gider. Peçeteyi ister tabağın iç kısmına ister sağ tarafına koyabilirsiniz.
Sofra dekorasyonu ve davet sofrası denildiğinde en önemli detaylardan biri ise çatal- bıçak. Çatal ve bıçağın ince, zarif olması benim için çok önemli. Klasik sofra dekore ederken, masanın başına ve ucuna üçlü beyaz şamdanlar yerleştirmeyi seviyorum. Ve tabii ki olmazsa olmazım beni yakından takip edenlerin de bileceği gibi bitkiler… Yeşil bitkileri, sofra dekorasyonu objesi olarak da kullanmayı çok seviyorum. Kadeh olarak da klasikleşmiş kadehler zamansız bir tercih olacaktır. Bence kurduğunuz sofranın ruhu olmalı. Peçetesinden çatal- bıçağına, bardağına kadar bir tarz olup birbirini tamamlamalı…
Etnik yemek sofrası nasıl hazırlanır?
Klasik sofra tasarımının yeri bende her zaman ayrı. Şık, sade, temiz… Ama kalabalık arkadaş gruplarıyla, elden ele gezen tabaklar, renk cümbüşü, uyumsuzluğun uyumuyla bir araya gelmiş sofra detaylarına da bayılıyorum ve bu karışık, eklektik sofra stilini çok seviyorum.

Etnik yemek sofrası nasıl hazırlanır?
Klasik sofra tasarımının yeri bende her zaman ayrı. Şık, sade, temiz… Ama kalabalık arkadaş gruplarıyla, elden ele gezen tabaklar, renk cümbüşü, uyumsuzluğun uyumuyla bir araya gelmiş sofra detaylarına da bayılıyorum ve bu karışık, eklektik sofra stilini çok seviyorum.
Siyah ya da koyu renk suplalar, desenli tabaklarınızın desenini ortaya çıkarmaya yardımcı olur. Çatal- bıçak takımı olarak her sofranıza uyan bir takım tercih edebilirsiniz. Etnik soframı kurarken, şamdanlarımı koyu ve açık renkli olmak üzere ahşap tercih ediyorum.
Bu tarz Afrikan stili sofralara ben genelde masa örtüsü kullanmıyorum. Onun yerine masanın kendi görüntüsünü sofranın bir parçası haline getirmeyi seviyorum. Bu daha natürel bir görünüm sağlıyor. Peçetelerimi yine keten tercih ediyorum ve ortasına bir bitkiyle yerleştirerek keten iplerle bağlamayı çok keyifli buluyorum. Son olarak soframa dekoratif bir aydınlatma ekliyorum.
Sofralarınızı mevsime göre dizayn edebilirsiniz. Mesela fotoğraflarını gördüğünüz bu soframı yaz aylarında hazırlamıştım. Fotoğraflara baktığınızda yaz aylarının esintilerini anlayabiliyorsunuz. Hasır suplalarım sanki deniz kenarında güneşlenirken başıma aldığım bir şapka edasında. Kenardan gözüken yeşil ve canlı bitki ise sofra dekoruma her zamanki gibi canlılık katıyor.
Yazımda bahsettiğim iki farklı peçete katlama yöntemi ve kurduğum sofralara dair daha fazla ayrıntı için Youtube videoma göz atarsanız beni çok mutlu edersiniz. Bu yazıdan ilham alarak hazırladığınız sofra fotoğraflarını benimle Instagram üzerinden paylaşmayı unutmayın lütfen…